IL FILIPPINO

THE AUTHENTICITY OF THE FLAVOURS OF THE MEDITERRANEAN SEA

Situated on the panoramic Piazza del Municipio in Lipari Town (near il Castello, a fortified citadel that houses several sites including the Aeolian Archaeological Museum), Filippino offers a rustic setting with a pleasant atmosphere. It perfectly interprets the excellence of the Aeolian flavour. This centenarian historic restaurant is nowadays modern and functional, it is composed of two rooms and a big air-conditioned terrace.

 

The period piece of furniture (dark massive wooden and soft colors) is sober and elegant with a fireplace.
The specialities are mainly linked to the sea (regional food), with dishes with fresh fish and raw materials of the island such as the vegetables and the oil, which enhance the flavour. Furthermore, the restaurant has an excellent wine cellar proposing more than 100 labels and more than 80 grappe (a grape-derived pomace brandy). It can welcome up to 250 people. A warm welcome and the customer satisfaction is part of our philosophy: today like at the beginning of the 20th century.

HISTORY

100 YEARS OF FLAVOURS IN THE AEOLIAN ISLANDS

The restaurant has opened in 1910 and it was managed by the famous Filippo Bernardi; it was called “Belvedere”, a modest trattoria proposing dishes made from fishes. With the boom of the Aeolian Islands after the war, the restaurant changed name and has become a gastronomic reference. The myth of the Aeolian Islands was born during the years of the neorealism (and movies such as “Vulcano” in 1950 with Anna Magnani and “Stromboli” with Ingrid Bergman and directed by Rossellini). The founders of the Republic often sat down in the tables of the restaurant: the Rosselli brothers, Basso, Parri as well as Edda Ciano. A legend says that the painter Monet left one of his paintings as a pledge of payment.

The fame of the restaurant has been growing during the second half of the 20th century, it asserts itself as the mainstay of the Mediterranean flavours. Today it is managed by the descendants of the famous Filippo Bernardi: Antonio, Lucio, Antonio jr. and Filippo. A rite always repeats with the ingredients of the tradition: welcoming, listening, customer satisfaction and quality.

ABOUT US

Bernardi Family

1

ANTONIO

His extensive professional experience in the restaurant industry helps Filippino every day. He is not only the manager but also the historic memory

2

LUCIO

His role is the emblem of the authentic flavours of the Mediterranean cuisine which go intelligently together with the stoves of Filippino

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We offer a centenarian experience to create unique and exclusive events. This is the reason why more and more customers have chosen our high tasteful and quality standards to organise in detail their receptions

WHAT THEY SAY ABOUT US

Reviews of our customers

  • 4 star ratingIl ristorante di una volta, consigliato! Servizio:
    Servizio impeccabile, i camerieri trottano che è una bellezza e quello dedicato al nostro tavolo è molto attento, professionale e gentile. Ogni nostra richiesta è stata assecondata celermente e con cortesia. I tempi di attesa per ordinare e per le diverse portate sono contenuti nonostante il ristorante fosse pieno di gente.
    Mise en place e ambiente:
    La mise en place è di quelle classiche, gradevoli, la fa da padrone il sottopiatto...
    continua

    Marco P Avatar
    Marco P
    8/12/2020

    5 star ratingMolto buono Siamo stati in questo ristorante sentendo i consigli sia di gente del posto sia di amici che erano già stati. Qualità del cibo (pesce) assolutamente impeccabile. Cucina da 10 e lode. Conto appropriato al livello del ristorante e del posto, circa 110€ in due.

    sergiod257 Avatar
    sergiod257
    8/12/2020

    5 star ratingRistorante di eccellenza unica, Ristorante di eccellenza unica, pesce freschissimo e personale gentilissimo, ottima cura per il cliente. Primi abbondanti secondi di pesce superlativi. Costi nella media del posto, il pesce quando è fresco va pagato, mi hanno insegnato che nessuno regala nulla. Cannolo ottimo, così come gli altri dolci, fatta eccezione della cassata Eoliana che a me non è piaciuta affatto, ma il personale è talmente attento al cliente che nel vederla nel... continua

    ArryK3 Avatar
    ArryK3
    8/10/2020
  • 5 star ratingPranzo con amici Locale caratteristico e famoso. Siamo stati a pranzo con un gruppo di amici, appena arrivati da Roma.
    Ci siamo trovati così bene, nella squisitezza dei piatti, nella cordiale accoglienza del titolare, gentilezza dei camerieri, che abbiamo ripetuto, con una cena, qualche sera dopo, con tutto il gruppo.
    È sempre all'altezza della sua fama.

    carmelap533 Avatar
    carmelap533
    8/09/2020

    5 star ratingSerata particolare Tutto meraviglioso,location stupenda,molto elegante e raffinata. Ho cenato in questo locale bellissimo,assaporando cibi locali con abbinamenti particolari come lo spada affumicato arrotolato con ricotta di Vulcano,per non parlare della tagliata di tonno con cipolla in agrodolce sublime.Una nota di merito a tutto il personale per il servizio ma un apprezzamento particolare al maitre per i consigli e per la sua simpatia e professionalità.
    Alto livello e materie prime di grande...
    continua

    416mariaantoniettaa Avatar
    416mariaantoniettaa
    8/09/2020

    5 star ratingImperdibile Ristorante di lunga tradizione, impossibile mancarlo in un soggiorno a lipari. Ampio dehor in pieno centro in piazza tranquilla, locale sempre pieno (forse un po’ caotico) ma con servizio professionale e rapido. Ottimo il pesce servito in tutte le forme e gusti, ampia scelta sia di menu che di vini. Conto salato ma in linea con location, servizio e qualità! Vale sicuramente una sosta!

    alejacco Avatar
    alejacco
    9/05/2020
  • 4 star ratingUn’istituzione!!!! Non si può lasciare Lipari senza cenare in questo famoso ristorante che quest’anno ha compiuto ben 110 anni. Pesce freschissimo, servizio impeccabile sotto la supervisione del ragioniere, bel pergolato, prezzo corretto. E se si sceglie la zuppa, immancabile il piatto del buon ricordo.

    giorgiamafalda Avatar
    giorgiamafalda
    8/08/2020

    5 star ratingMaster chef Inutile sprecare le parole, semplicemente il meglio di Lipari. Cercare il meglio da garanzia di soddisfazione.

    Journey396047 Avatar
    Journey396047
    7/15/2020

    5 star ratingOttimo Siamo stati a pranzo mentre eravamo in gita a lipari un amico che era andato tanti anni fa ci aveva consigliato ,e devo dire che ci siamo trovati molto bene ottimo servizio ottimi i gamberi di nassa e veramente buona la pasta fatta da loro buona qualità prezzo considerando la zona il servizio e la qualità dei prodotti

    ernestotripa Avatar
    ernestotripa
    10/12/2020

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