Situated on the panoramic Piazza del Municipio in Lipari Town (near il Castello, a fortified citadel that houses several sites including the Aeolian Archaeological Museum), Filippino offers a rustic setting with a pleasant atmosphere. It perfectly interprets the excellence of the Aeolian flavour. This centenarian historic restaurant is nowadays modern and functional, it is composed of two rooms and a big air-conditioned terrace.
The period piece of furniture (dark massive wooden and soft colors) is sober and elegant with a fireplace.
The specialities are mainly linked to the sea (regional food), with dishes with fresh fish and raw materials of the island such as the vegetables and the oil, which enhance the flavour. Furthermore, the restaurant has an excellent wine cellar proposing more than 100 labels and more than 80 grappe (a grape-derived pomace brandy). It can welcome up to 250 people. A warm welcome and the customer satisfaction is part of our philosophy: today like at the beginning of the 20th century.
The restaurant has opened in 1910 and it was managed by the famous Filippo Bernardi; it was called “Belvedere”, a modest trattoria proposing dishes made from fishes. With the boom of the Aeolian Islands after the war, the restaurant changed name and has become a gastronomic reference. The myth of the Aeolian Islands was born during the years of the neorealism (and movies such as “Vulcano” in 1950 with Anna Magnani and “Stromboli” with Ingrid Bergman and directed by Rossellini). The founders of the Republic often sat down in the tables of the restaurant: the Rosselli brothers, Basso, Parri as well as Edda Ciano. A legend says that the painter Monet left one of his paintings as a pledge of payment.
The fame of the restaurant has been growing during the second half of the 20th century, it asserts itself as the mainstay of the Mediterranean flavours. Today it is managed by the descendants of the famous Filippo Bernardi: Antonio, Lucio, Antonio jr. and Filippo. A rite always repeats with the ingredients of the tradition: welcoming, listening, customer satisfaction and quality.
ANTONIO
His extensive professional experience in the restaurant industry helps Filippino every day. He is not only the manager but also the historic memory
LUCIO
His role is the emblem of the authentic flavours of the Mediterranean cuisine which go intelligently together with the stoves of Filippino
Have you already booked your travel in June to the Aeolian Islands?
Imagine yourself enjoying a cocktail next to the sea and admiring a volcano from far away. Articoli correlati The flavours of the island Imagine flowers, white houses and nigh
Imagine flowers, white houses and nights with the fragrances of an island. The beauty and the charm of the Aeolian Islands make you feel unique sensations. The undeniable prot
We offer a centenarian experience to create unique and exclusive events. This is the reason why more and more customers have chosen our high tasteful and quality standards to organise in detail their receptions
Buono direi In occasione di una visita giornaliera a Lipari, vado in questo Ristorante affaciato sulla bellissima Piazza Mazzini. Una bella sala con vista sulla Piazza che d’estate si apre tutta. Menù prevalente di pesce con ricette Eoline, dovrei rimanerci qualche giorno per dare un giudizio attendibilissimo. Comunque ho mangiato il loro piatto di rappresentanza che è una zuppa di pesce ( scorfano ) con dei maltagliati, devo dire, particolarmente buona. Un... continuaIn occasione di una visita giornaliera a Lipari, vado in questo Ristorante affaciato sulla bellissima Piazza Mazzini. Una bella sala con vista sulla Piazza che d’estate si apre tutta. Menù prevalente di pesce con ricette Eoline, dovrei rimanerci qualche giorno per dare un giudizio attendibilissimo. Comunque ho mangiato il loro piatto di rappresentanza che è una zuppa di pesce ( scorfano ) con dei maltagliati, devo dire, particolarmente buona. Un bonus per la location estiva. continua
Ritorno a casa Ristorante con la R maiuscola in tutti i sensi, dal proprietario a tutto il personale che ti trasmette momenti di convivialità, a piatti che ti regalano emozioni.... Un ritorno a casa, un ritorno alla perfezione. Grazie famiglia Capoferri
Bel ristorante , elegante ma non troppo. Piatti ottimi . E ottimi anche i vini. Servizio impeccabile. Da provare.
Un vero ristorante Ho trascorso 7 giorni a Lipari e questo per me è stato l'unico vero ristorante. Il prezzo sembra eccessivo ma la qualità dei piatti è molto alta specie se paragonata a quella degli altri ristoranti di Lipari. Infatti ci sono tornato.
Cena piacevole Ottima posizione del ristorante in una zona arieggiata di Lipari. Personale competente ed educato.
La cena nel suo complesso è stata molto buona: sorpresi positivamente dagli antipasti è un po’ delusi dal dolce.
Il prezzo rimane un po’ elevato rispetto a quanto proposto.
In ogni caso ristorante consigliato!
Molto buono Nonostante le mie tante allergie, grazie alla pazienza del cameriere che ci ha servito, ho potuto mangiare un ottimo risotto.
La struttura é raggiungibile a piedi dal centro di Lipari, prezzi buoni (tenendo conto della media dei ristoranti a Lipari) e tempi d’attesa giusti.
Davvero top! Siamo stati ieri sera in questo ristorante incuriositi dalle mega recensioni positive ed effettivamente era tutto ottimo. Abbiamo mangiato involtini di spada e tonno affumicato abbinati a pecorino e salsa di fichi. Una goduria per il palato. Successivamente ricciola alla griglia e tonno con cipolle caramellate. Mai mangiato un tonno così buono. Abbinamenti azzeccatissi con relativa presentazione altrettanto gradita. Unico neo se cosi vogliamo chiamarlo sono nei dolci, poca originalità... continuaSiamo stati ieri sera in questo ristorante incuriositi dalle mega recensioni positive ed effettivamente era tutto ottimo. Abbiamo mangiato involtini di spada e tonno affumicato abbinati a pecorino e salsa di fichi. Una goduria per il palato. Successivamente ricciola alla griglia e tonno con cipolle caramellate. Mai mangiato un tonno così buono. Abbinamenti azzeccatissi con relativa presentazione altrettanto gradita. Unico neo se cosi vogliamo chiamarlo sono nei dolci, poca originalità rispetto al resto del menu. Assolutamente cmq consigliatissimo solo solo per la bellezza del pesce freschissimo che si vede nel bancone. continua
Eccellente Ristorante di chiara fama, conferma la propria eccellenza di giorno in giorno e di cliente in cliente. Piatti ottimi e raffinati, serviti da un personale di squisita gentilezza e grande competenza.
Posto meraviglioso Lipari 2020 Tutto perfetto , i piatti erano perfetti e di qualità , il migliore a Lipari. Posto molto elegante e raffinato